KYLÄTALO- HANKE

Leinmäen kyläyhdistyksellä on EU- hanke Maaseudun Kehittämisyhdistys Ravakka ry:n kautta. Hankkeen virallinen nimi on Leinmäen kylätalo- hanke ja hankkeen kestoaika on 1.2.2008 - 31.1.2011. Hankkeen tarkoituksena on entisen Leinmäen koulukiinteistön kunnostaminen ja varustaminen kyläläisille monipuoliseksi harrastus- ja kokoontumispaikaksi ja yleiseksi kokous- ja juhlapaikaksi sekä leirikoulutoiminnan ja luonto- ja kulttuurimatkailun tarpeisiin.

Mistä hanke sai alkunsa?

Kylätalo hanke sai alkunsa siitä, kun Laitilan kaupunki realisoi kiinteistö- ja metsäomaisuutta. Leinmäen koulu lakkautettiin 1.8.2003. Kaupunki ylläpiti edelleen kiinteistöä ja se toimi kyläläisten kokoontumispaikkana. Koulun tonttiin kuului noin seitsemän hehtaarin metsäalue. Kaupungin edustajat tarjosivat koulukiinteistöä Leinmäen kyläyhdistykselle ostettavaksi. Kyläyhdistys neuvotteli kaupasta ja lopulta päädyttiin ostamaan koulukiinteistö ja sen ympärillä oleva 1,9 ha tonttialue. 1.9.2007 kiinteistö tontteineen siirtyi kyläyhdistyksen omistukseen.

Mitä hankkeen puitteissa tehdään?

Hankehakemusta tehtäessä tuli esille ne puutteet, jotka pikimmiten pitäisi korjata. Kolme asiaa nousi ylitse muiden: lämmitysjärjestelmän muutos, ulkokattojen uusiminen ja ulkoseinien maalaus. Lisäksi hankittavaksi tuli mm. keittiökalusteita ja astioita, av-laitteita, kalustusta jne. Myös uusi jätevesijärjestelmän tekeminen kuului suunnitelmiin.

Vuosi 2008

Ensimmäiseksi käytiin lämmitysjärjestelmän kimppuun. Ensiksi piti uuden edestä hajottaa vanha lämmityskattila, viedä öljysäiliö pois ja siivota paikat sekä purkaa seinää talkoilla tehtävän pellettisiilon tieltä ja muurata vahvempi seinä siilon tueksi. Siinä meni syksy 2008 talkoita tehden. Uuteen järjestelmään valittiin poltin, jossa voi pelletin lisäksi polttaa mm. jäteviljaa. Kylätalo lämpeni 10.12.2008 alkaen pelletillä. Vuoden 2009 puolelle jäi vielä tehtäväksi joitakin sähkö- ja eristystöitä. Vielä syksyn 2008 aikana innostuttiin uusimaan ulkorakennuksen katto, ikään kuin harjoitukseksi tulevaa vuotta varten. Porakaivon tekeminen alkoi loppuvuodesta ja se teetettiin ostopalveluna. Keittiöön hankittiin uusia kodinkoneita.

Omarahoitusosuuden saamiseksi keväällä järjestettiin romunkeräys, jonka tuloksena oli viiden kuorma-auton lavan verran romua ja vielä hyvään hintaan, kesätapahtuma, jonka vetonaulana oli romutori. Leinmäen kylässä asuu neljä avioparia, joiden vihkimisvuosi oli 1968 ja niinpä he päättivät järjestää kylätalolla yhteiset rubiinihäät, joiden muistamiset luovutettiin kyläyhdistykselle. Joulun alla olleet myyjäiset tuottivat myös mukavan summan kyläyhdistyksen tilille. Kaikki työt tehtiin talkoilla.

Vuosi 2009

Vuosi 2009 aloitettiin tekemällä rästitöitä lämmitysjärjestelmän parissa. Kylätalon vanhassa kaivossa oli niin huono vesi, ettei sitä voinut käyttää kuin pesuvetenä. Porakaivo tuli valmiiksi tammikuussa. Huhtikuussa oli kaivinkoneen vuoro kaivaa ojaa, johon saatiin vesiputket laitettua ja sitten liitettyä talon vesijohtoverkkoon. Varsinainen urakka oli kylätalon katon uusiminen. Se oli totisesti monesti hikinenkin urakka, kun aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta.Katto tehtiin neljässä osassa. Muutaman kerran tehtiin jopa 10-12 tuntisia talkoopäiviä, koska katolle piti saada ladottua tiilet ennen ko. viikon perjantai- iltaa, koska kaikki "ryjät" ja tellingit piti saada pois tieltä kesätorin alkuun mennessä. Ravintolatoimikunnan naiset huolehtivat ansiokkaasti siitä, että kahvia ja teetä sekä kylmää mehua piisasi pitkin päivää. Myös yksi kunnon ateria kuului talkoolaisille silloin, kun tehtiin pitkää päivää. Viimeiset tiilet ladottiin 1.8. ja siivoustalkoot pidettiin 4.8. Talvi ja pakkaset yllättivät talkooväen ja niinpä vesikourujen asentaminen jäi seuraavan vuoden puolelle.

Ensimmäinen maksatushakemus jätettiin postin kuljetettavaksi Santtiolle heti juhannuksen jälkeen ja tukirahasta päättävät toimivat nopeasti, sillä rahat olivat kyläyhdistyksen tilillä elokuun puolivälin paikkeilla.

Vuonna 2009 järjestettiin tulojen hankkimiseksi kyläyhdistykselle biolämpöpäivät helmikuussa, perjantai-illan kesätorit 27.6.-31.7. välisenä aikana, Romutori elokuussa ja joulumyyjäiset.

Vuosi 2010

Katon uusimiseen liittyen vesirännien ja -kourujen laitto

Talkoot aloitettiin raportointijaksolla 3.8. ,jolloin tehtiin kattojen viimeistelyjä ja vesikourujen asentamiseen liittyviä aloitustöitä. Vesikourujen pidikkeet asennettiin 8.5. mutta sitten huomattiin, että ne ei olleet oikeassa kulmassa. Näin ne jouduttiin asentamaan uudestaan. Muuten työt sujuivat jouhevasti ja katon osalta oli valmista 31.5.2010.

Kylätalorakennuksen ja ulkohuoneen maalaus

Heinäkuun aika keskityttiin omarahoitusosuuden hankkimiseen kesätorien muodossa. Maalaustoimet aloitettiin 3.8. ulkoseinien pesu homeenpoistoaineella. Ensin ruiskutettiin homeenpoistoainetta ja sitten pestiin homeet pois. 7.8. Pestiin home pois seinistä. Tämän jälkeen oli vuorossa homeenestoaineen ruiskutus kylätalon ja ulkorakennuksen seiniin 11.8.
Vasta sitten oli vuorossa itse maalaus, joka aloitettiin 18.8. Lopullisesti niin kylätalo kuin ulkorakennus oli maalattu ja palotikkaat saatu paikoilleen 9.10.2010.
3. Kahviastiaston hankinta kylätalolle.
Tarjouspyynnöt kahviastiastosta pyydettiin 17.11. 2010 neljältä eri toimittajalta. Tarjoukset saatiin kolmelta toimittajalta. Tarjouskilpailun voitti E.Ahlström Oy, jolta hankittiin 200 kpl kahviastiasto ja juomalasit. 
Toinen maksatushakemus jätettiin kesäkuun puolivälin paikkeilla ja tukirahasta päättävät toimivat nopeasti, sillä rahat olivat kyläyhdistyksen tilillä elokuun puolivälin paikkeilla.
Vuonna 2010 järjestettiin tulojen hankkimiseksi kyläyhdistykselle perjantai-illan kesätorit alkaen 18.6. ja loppuen Romutoritapahtumaan 13. - 14.8. sekä joulumyyjäiset.

Vuosi 2011

Heti tammikuun 2011 alussa tehtiin muutoshakemukset Ravakkaan, koskien AV-laitteita, jatkoaikaa hankkeelle ja likavesijärjestelmien tekoon varattujen rahojen käyttöä inva-vw:n ja rampin/nosturin tekemiseen/ostoon.

Kalusteiden hankinta kylätalolle

Hankkeen puitteissa kylätalolle hankittiin heti vuoden alussa uudet pöydät (10 kpl) ja tuolit (50 kpl). ja kaapit/hyllyt.
Hankkeen puitteissa hankittavat kaapit ja hyllyt jouduttiin teettämään paikalleen, koska huonekalukatalogeista ei löytynyt ko. paikkaan sopivia moduleja. Luokkahuoneesta jouduttiin purkamaan katederi ja kunnostamaan paikka talkoilla.

AV-laitteiden hankinta

Heti vuoden alussa hankittiin Av-laiteet, jotka täyttävät vaativammankin kokouksen tai koulutustilaisuuden vaatimukset. Lisäksi kaapin seinät maalattiin niin, että siitä muodostuu myös "screeni". Kylätalolla on nyt taulutelevisio 42”, videotykki, karaoke DVD- soitin, AV- vahvistin ja kaiuttimet, Playstation 3 ja mikrofoneja.

Invawc:n teko ja -nosturin asentaminen

Inva-vw:n tekeminen aloitettiin 9.4. kunnostamalla wc:n lattia-ala. Lattian valutalkoot pidettiin 18.4.2011. Seinät tehtiin talkoilla, putkityöt ostopalveluna Vjl. Haapaniemi Oy:ltä. Hintatiedustelut niin rakentamisen tarvikkeiden kuin putkitöidenkin osalta tehtiin kahdelta alan laitilalaiselta yritykseltä.Talkoilla tehtiin wc:n seinien teko ja wc:n sisustyöt. Maalaus piti suorittaa koko luokan osalta, koska wc:n vaatima tila otettiin entisestä luokkatilasta. Seinät piti maalata kolmeen kertaan, koska alta paistoi räikeä 70-luvulla tehty maalaus. Loppusiivous tehtiin 30.5.2011.

Heinäkuun alussa saimme päätökset Satakunnan Ely- keskuksesta jatkoajasta ja muutoshakemuksistamme. Jatkoaikaa myönnettiin 29.7.2011 saakka, joten aloitimme inva-nosturin asentamisen vaatimat työt. Inva nosturi oli hankittu jo keväällä, mutta ei oltu ehditty asentaa paikoilleen toukokuun loppuun mennessä.

Inva-nosturin työt aloitettiin 19.7. poistamalla ulkorappusista kaiteet ja tekemällä raudoitus- ja laudoitus-työt . Ulkorappusten valu tehtiin 19.7. Asennus saatiin valmiiksi ja kaiteet paikoilleen ja maalattua 28.7.2011.

Verhot ja matot

Verhot ja matot hankittiin laitilalaisista liikkeistä. Valinnassa painotettiin paikallisuuden lisäksi verhojen sopivuutta kyseisiin tiloihin. Paras mahdollinen ja hintaraameihin soveltuva verhokangas löydettiin laitilalaisesta Helmikangas kangaskaupasta. Samoilla perusteilla hankittiin käytävämatot.

Pienkalustoa keittiöön hankittiin pitkin raportointijaksoa.

Vuonna 2011 järjestettiin tulojen hankkimiseksi kyläyhdistykselle perjantai-illan kesätorit alkaen 17.6.alkaen ja loppuen Romutoritapahtumaan 12. - 13.8. sekä joulumyyjäiset 17.12.

Leinmäen kyläyhdistyksen kylätalo EU-hanke on päättynyt. Loppumaksatuksen rahat ovat jo tulleet tilille. Suur kiitokset talkoolaisille, keittiöporukalle ja kaikille, jotka ovat omalta osaltaan edesauttaneet hankkeen onnistumista!

Eurooppa investoi maaseutualueisiin     Leader - Ravakka